vrijdag 10 september 2010

Workshop Sana Budaya

Deze donderdag hebben we de eerste lezingen en workshops gegeven in het Sana Budaya, het Javaans cultureel centrum. We werden opgehaald door Marcel: eerst gingen we nog wat boodschappen doen voor de workshop.


Marcel begon met een introductie, waarbij hij ons voorstelde en de geschiedenis op een rijtje zette van het hoe en waarom van onze komst. Hierna heb ik een inleiding gegeven over het doel en de mogelijkheden van onze workshops , uitleg gegeven over de Rijksakademie en het verhaal verteld over de oven die we gebouwd hebben om in Moengo te gebruiken. Marcel en ik hebben een oven gebouwd die met eenvoudige middelen keramiek kan branden. Je hebt er alleen een gasfles bij nodig en de temperatuur is af te lezen op een door een batterij gevoed metertje. Daarna was er voor de aanwezigen gelegenheid om vragen te stellen over technische problemen, hopelijk heb ik die bevredigend kunnen beantwoorden.

Daarna was het de beurt aan Iet om uitleg te geven over zeefdruktechnieken op keramiek, er was hevige interesse en tijdens de presentatie werden er al volop vragen gesteld. Ook over de powerpoint-presentatie die Iet liet zien over haar eigen keramische werk “MOVING PARTS” leverde veel discussie op. De deelnemers vonden haar manier van werken heel bijzonder. Het was voor hen een nieuwe techniek. (door het gebruik van met vezel gemengde klei, wordt het mogelijk om fragiele beelden op te bouwen).

Vervolgens heb ik mijn lezing gehouden over reeksen glazuurproeven, die bedoeld zijn om een breed scala aan kleuren te laten zien. Volgens mij werd het redelijk ingewikkeld bevonden, maar de praktische toepassing a.s. zaterdag zal veel opheldering verschaffen

Toen was het tijd voor een lekkere lunch , die Soeki had geregeld . Na deze onderbreking werd begonnen met de productie van de tegels voor het zeefdrukken en het maken van de proeftegeltjes voor het glazuren en ook de eerste tegels voor het Moengoprojekt hebben we nu gemaakt. Zaterdag gaan we hiermee verder in het Nola Hatterman instituut. Tijdens de workshop begon het gigantisch te stormen en regenen, een uitloper van een orkaan in het Caribische gebied, zo zegt men.

Vervolgens hadden we een uurtje tijd om uit te rusten op de veranda van het appartement, terwijl het buiten door bleef plenzen. Om 18.00 verscheen er een nieuwsitem op de televisie over de workshops en de verbintenis tussen de Rijksakademie en Moengo.










2 opmerkingen:

  1. Leuk hoor om jullie reis te volgen.
    Maak ook wat foto's van de omgeving.
    Warme groet uit druilig Amsterdam, Pepijn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat geweldig leuk om jullie te volgen!

    BeantwoordenVerwijderen