vrijdag 10 september 2010

Richenel Para

Op woensdag stond er een bezoek aan Richenel Para op het programma, Richenel Para is een Indiaanse pottenbakker. Het was een half uur rijden richting Zanderij voorbij Lelydorp. Verscholen in het oerwoud, stond het atelier van Para. Het was een stukje grond van ongeveer 6 x 6 meter, met een afdakje waar zijn hele productie plaats vindt. Hier bereid hij de klei voor, die hij bij laag water uit de rivier schept. Hieraan voegt hij vervolgens houtskool toe van boomschors. Deze houtskool wordt verkregen door met een lange knuppel in een grote houten pot de asresten fijn te stampen. Door dit poeder te mengen met de klei is het mogelijk om bij een lagere temperatuur een harde scherf te krijgen. Al deze kennis heeft hij van zijn oma geërfd. Alle potten en schalen worden met de hand opgebouwd. Hierna worden ze gebakken op de grond met een partij hout er omheen. In twee uur wordt de stapel roodgloeiend gestookt; er gaat dan ook nog wel eens wat mis! Zijn klei bakt rood en zijn vormen zijn heel eigen, maar ogen ook traditioneel. Zijn potten zijn voor het bakken glanzend gepolijst en na het bakken beschilderd met witte en gekleurde kaolien. Vooral dat trok onze belangstelling, want wij wisten al, dat er onder de Surinaamse bauxietlagen kaolien aanwezig is. Dit is het belangrijkste bestanddeel van porselein en wij kunnen het misschien gebruiken als een mooie witte engobe om mee te zeefdrukken. Tot onze verbazing en vreugde vertelde Para dat men kaolien in ronde balletjes kan kopen op de markt. Het wordt gebruikt als ritueel reinigingsmiddel. Het heet Pimbo. We zij gelijk gaan zoeken en hebben het meteen gevonden op de markt van Lelydorp Overigens is Para een multitalent, hij maakt ook prachtige schilderijen..





Gereedschap van Para

1 opmerking:

  1. Hoi Pieter, straks krijg je nog de bijnaam "Pieter Pimbo". Erg leuk om te lezen hoe die oude kennis toch nog wordt overgeleverd. Daarom vroeg ik in le Maupas aan Pascal om een heel everzwijn te roosteren en ga in november een gewoon varken slachten en worst maken.
    Groetjes, Pip

    BeantwoordenVerwijderen