Soerjan Parohi laat ons zijn werkplaats zien , hij laat ons de klei beproeven, die hij voor zijn vrouw aan het kneden is. Daarna laat hij ons zijn apparatuur zien die hij zelf heeft gebouwd. De meest bijzondere machine is een draaischijf uitgevoerd met een vier-versnellingsbak uit een auto die hij voor zijn pottenbakkerij gebouwd heeft. Op het eerste oog denk je aan een hoog Willy Wortel gehalte maar het werkt ongekend voortreffelijk. Hij stookt op hout in zelfgebouwde ovens, gemetseld met gewone baksteen. Bij de vuuropening laat hij een ventilator blazen.
Behalve pottenbakker is Soerdjan ook dichter, voordrachtskunstenaar en toneelschrijver . Hij heeft tal van liederen geschreven die door diverse Surinaamse en Indiaanse zangers nog steeds gezongen worden. Hij schreef gedichten in het sarnami, het Hindi, het nederlands en in het sranan tongo. In zijn gedichten staat de oprechte Surinamer centraal.
Hij heeft aan verschillende exposities deelgenomen en tientallen medailles gekregen voor zijn verdiensten. Aldus Soerdjan in zijn zelf geschreven biografie. Wij hebben deze biografie van hem gekregen toen we bij hem in huis werden uitgenodigd om wat te drinken en te praten.
Divali is het enige feest dat heel India verenigd. Traditioneel is het bekend als "Het feest van het licht". In de praktijk worden kleine lampen (diya's) aangestoken. Deze lampen zijn gemaakt van klei, waarin de lichtjes aangemaakt worden met als brandstof geklaarde boter, ofwel Ghee. Dit geheel heet de Diya. Deze aangestoken Diya's worden in elke ruimte van de woning neergezet.
http://www.youtube.com/watch?v=zPF11GbGNnE |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten