maandag 20 september 2010

14 september, Item in De Ware Tijd

Bijschrift toevoegen

Veel belangstelling voor keramiek workshop

door Claudine Saaki

14/09/2010
Paramaribo - De kunstenaar tevens hoofd van de afdeling keramiek bij de Rijksacademie in Amsterdam, Pieter Kemink, is momenteel in Suriname voor het verzorgen van keramiek-workshops. Samen met zijn vrouw Iet Kortschot-Kemink, werken zij aan een driedaags ‘artist exchange program’ in Paramaribo. Hierbij worden er bezoeken gebracht aan lokale keramiekkunstenaars zoals Soeki Irodikromo, Soerdjan Parohi en Richenel Para.

Pieter en zijn vrouw zijn tot 28 september in Suriname om in samenwerking met Tembe Art Studio (TAS), workshops te verzorgen te Sana Budaya en het Nola Hatterman Art Academie. Op donderdag was Pieter bij de VHJI te Sana Budaya en op zaterdag bij de Nola Hatterman Art Academy te Fort Zeelandia. Aan de keramiekworkshop bij ‘Nola’ ging een lezing vooraf over de Rijksacademie in Amsterdam. Ook werd een film vertoond over de kunstwerken van de Rijksacademie. Er bleek enorme belangstelling voor de lezing te zijn. Pieter werd gebombardeerd met vragen, waarop hij keurig antwoord kon geven.


dWT Foto/Claudio Barker
Ook Soeki Irodikromo toonde zijn belangstelling voor de lezing en de workshop. Iet Kortschot-Kemink en Pieter Kemink geven even de instructie voordat de keramiek workshop begint. De deelnemers staan ook aandachtig te luisteren.-.


Verder vertelde Pieter aan de aanwezigen dat er per jaar duizenden inschrijvingen bij de Rijksacademie. Het afgelopen jaar waren het zelfs 1800. “Van de duizenden worden er maar 25 geselecteerd. Marcel Pinas van Tembe Art Stduio was een van de gelukkige, die geselecteerd werd. Vandaar de samenwerking met Tembe Art Studio”, vertelt Pieter aan de Ware Tijd. Terwijl de lezing gaande was, bereidde zijn vrouw de keramiek workshop voor. Keurig legde zij de kleine vierkante tegels van klei op een tafel. Sommigen liet zij uitdrogen in de zon. “Het is eigenlijk een project van ons. Iedereen die wij tegenkomen in Paramaribo of op Moengo laten wij een tekening naar hun keus maken op zo een kleitegel”, vertelt Iet. Met deze tegels zal een tafel bedekt worden. Bezoekers kunnen dan naar de Tembe Art Studio in Moengo om hun tegels op die tafel te bezichtigen of uit te zoeken. Momenteel vertoeft het paar in Moengo en het programma zal in enkele dorpen in de omgeving worden verzorgd.-.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten