woensdag 22 september 2010

Dantapu in de Ware Tijd


http://www.dwtonline.com/website/nieuws.asp?menuid=41&id=81468

Kleien met toko toko in Dan Tapu
door Hugo den Boer
22/09/2010


Iets verlaat maar in de namiddag komt een korjaal met kunstenaars onder aanvoering van Marcel Pinas aan in Dan Tapu, een dorpje langs de Cotticarivier een half uur varen vanuit Moengo. De kinderen die van te voren waren geinformeerd, worden snel opgetrommelt en uiteindelijk zijn het er 15, aangevuld met vijf moeders. Na een korte kennismaking en uitleg leven de aanwezigen zich creatief uit op geprepareerde klei uit hun eigen dorp om er tegeltjes van te maken.
DAN TAPU – In het kader van een keramiekproject van het multi cultureel centrum Tembe Art Studio (TAS) in Moengo, gaan Pieter Kemink en Iet Kortschot naar dorpen in de omgeving van Dan Tapu. Het doel is  om jonge dorpelingen creatief los te laten gaan op klei. De eerst als negatief beschouwde toko toko (droog is het bikkel hard en nat is het vies zacht glibberig), wordt nu verheven tot een hoogwaardig materiaal om een kunstwerk te maken. Iedere deelnemer moet klei-tegeltjes maken en mag zelf bepalen wat erop komt. In een plat tot rond gedrukt hompje klei wordt met hulpmiddelen zoals stokjes en messen figuurtjes gedrukt.dWT foto / Hugo den Boer
Twee jongetjes zijn enthousiast hun eigen tegeltje aan het maken. Op de achtergond is ook een moeder bezig.-.

De ronde tegeltjes, van elk ongeveer tien centimeter doornsnede, gaan weer mee terug in de boot naar Moengo. Na een droogproces, voorbakken, glazuren en nabakken ontstaat het tussenproduct. Samen met de tegels die gemaakt zijn tijdens twee eerdere workshops in Paramaribo en Moengo, worden ze op een betonnen tafel bij het TAS- gebouw in Moengo gefixeerd tot een groot duurzaam kunstwerk.

Pieter Kemink legt kort uit wat ze moeten doen met de klei. De kinderen van Dan Tapu zijn zeer nieuwsgierig om te zien wat je met toko toko nog meer kunt doen.-.
Een week geleden is Pieter Kemink in Dan Tapu geweest om een homp klei bij de rivier weg te steken. In Paramaribo is de kwaliteit en werkbaarheid van de klei onderzocht en goed bevonden. We willen hier graag werken met de grondstoffen van het district. Daarnaast wil ik graag de felle primaire kleuren die in de marroncultuur voorkomen, terug laten komen in het keramiek.” Dit bleek eerst een probleem omdat de rode klei andere kleuren bëinvloed.” Kemink heeft de oplossing gevonden door het aardewerk van een laag kaolien te voorzien en daarna te glazuren.

Kaolien is witte klei die in de volksmond pemba heet. Deze week heeft Tembe Art Studio een keramiek-oven gekregen. Een oven van ongeveer een halve meter hoog, breed en diep. Daarmee kan een hogere en meer gecontroleerde temperatuur verkregen worden dan met het traditionele open houtvuur.
Kemink is hoofd van de keramiek-afdeling aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten (RBK) in Amsterdam. Pinas en Kemink leerden elkaar kennen toen Pinas daar enkele jaren geleden een opleiding volgde en met keramiek in aanraking kwam.

Pinas heeft Kemink uitgenodigd om zijn kennis ook over te dragen in Marowijne. Kemink zegt van zichzelf “Ik ben geen zelfscheppend kunstenaar, maar met mijn kennis van keramiek ondersteun ik kunstenaars. Kemink heeft 30 jaar kennis opgebouwd over keramiek en zich geconcentreerd op kwaliteitsverbetering door middel van wetenschappelijk onderzoek naar grondstoffen en bakmethoden. Pinas heeft het doel om Marowijne te ontwikkelen tot cultuurdistrict.

Als medewerker van het directoraat Cultuur heeft hij in de decentralisatiedrift van de overheid een pilot kunstcentrum, Tembe Art Studio, opgezet in Moengo. Hier worden verschillende kunstvormen zoals schilderen, dans, muziek en houtsnijwerk overgedragen aan voornamelijk jongeren. Ter aanvulling van het lesprogramma is de Tembe Art Studio begin dit jaar gestart met het Artist in Residence project. Verschillende gast-kunstenaars komen naar Moengo om workshops te verzorgen, trainingen te geven en kunstobjecten te maken.  Pinas wil een kwalitatief en divers programma aanbieden. De jeugd is erg enthousiast en komt spontaan en enthousiast op de verschillende workshops af.-.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten