dinsdag 21 september 2010

Dantapu; de workshop

Zaterdag 18 september ochtend

Als eerste reden we zaterdagochtend 18 september om 8.00 naar TAS om te kijken of  de oven goed had gestookt, Toen we het deksel openden zagen de proeven er veelbelovend uit. De werkstukken waren heel gebleven, maar de kleuren van de glazuurproeven  waren nog niet 100 %. Dus nog even doorgaan met onze experimenten.
Daarna gingen we allereerst op weg naar Albina. Onderweg stopten we bij het Moiwana monument, dat Marcel heeft gemaakt. Dit monument is gebouwd naar aanleiding van de binnenlandse oorlog waarbij tussen de dertig en veertig onschuldige kinderen en bejaarden het leven lieten. 
In Albina werden we overspoeld door allemaal mensen die ons wel naar de overkant van de Marowijne wilden varen. Marcel had een neef  met een boot geregeld (iedereen is hier zowat een neef van Marcel) die ons illegaal naar Frans Guyana zou overbrengen. We waren namelijk zo dom geweest om een enkel inreisvisum te nemen. Dat betekent dat je een visum voor Frans Guyana moet regelen en een nieuw inreisvisum voor Suriname. Dat vonden we wat veel gevraagd om de rivier over te steken. De korjaal was een beetje gammel:de gebroken planken waren met zink en spijkers aan elkaar gemaakt en bij het breken van de golven tordeerde de voorsteven. Op driekwart van de oversteek begaf de motor het. Na een kwartier hartverscheurende pogingen te zien van de schipper om bij 38 graden met een touwtje de motor weer te starten, was hij zo wijs om de hulp van een collega in te roepen, waarmee we naar de oever werden gesleept.  Ja en toen arriveerde wij in Saint Laurant, Frans Guyana, heel erg Frans  met baguettes en croissants en weer eens echte heerlijke koffie. Auto´s met franse nummerplaten en op de hoeken van de straat de blauwe straatnaamboordjes. Er was een kleurrijke grote markt waar Marrons en inheemsen van beide zijden van de Marowijne hun groenten en fruit verkochten. Na een bezoek aan het fort , waar een kunstcentrum in ontwikkeling is, gingen we weer terug naar de overkant.




De klei wordt naar het dorp gebracht












Geen opmerkingen:

Een reactie posten