dinsdag 7 september 2010

Edka en (een deel van) zijn werk



Na een bezoek aan de zondagsmarkt kwam Marcel ons afhalen om een tocht te gaan maken. Als eerste kwamen we bij het bijzondere woonhuis van Ada, dat ontworpen is door Edka, een enorm produktieve, ambitieuze kunstnaar.. Ada is een kunstverzamelaarster. Edka was daar ook aanwezig om ons uitgebreid en enthousiast te vertellen over zijn werk.`` De tegenstellingen tussen verschillende culturen zouden een verrijking moeten zijn.`` Een benadering is dan bijvoorbeeld: neger-wit (en niet zwart-wit). Hij had net een expositie in Het Fort Nieuw Amsterdam gehad, waar we ook nog werk van hem konden bekijken, dus daar zijn we ook naar toe gegaan. De expositie was voorbij, maar zijn schilderijen stonden nog opgesteld in de cellen uit de koloniale tijd. Fort Nieuw Amsterdam oogt nu als een park, maar de kanonnen staan nog altijd gericht op dat kleine stukje oceaan in de verte, waar de vijand zou kunnen opdagen.

We maakten een prachtige tocht met een bezoek aan Marienburg, een vroegere plantage, waar nog de oude suikerverwerkingsfabriek stond. Er was een toegangshek met een iele franje van bladeren . Indrukwekkend , met ook het monument voor de Javaanse contractarbeiders. Onderweg zagen we nog oude authentieke huizen uit de 17e eeuw, maar zwaar in verval.

Omdat het zondag was deden we alles in een rustig tempo, maar de weg terug hebben we laagvliegend afgelegd; volgens Marcel is dat de beste methode om geen last te hebben van de kuilen in de weg.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten